Det skal være enkelt å handle etisk og bærekraftig

av Emma Stephansen

Teamet i Ence møtes kun over skjerm

Racha Hanine (21) brenner for etisk handel og bærekraft. Hun syntes det var tidkrevende og vanskelig å handle produkter som både er etiske og bærekraftige. I 2020 tok hun saken i egne hender og startet bedriften Ence.

Ence er en ung bedrift som ble startet for å tilby en bærekraftig og enkel måte å handle på. Bedriften ligger i skjæringspunktet mellom kommersiell aktør og ideell organisasjon, hvor de bruker plattformene sine både til å selge produkter, men kommer også med tips til hvordan du kan leve mer bærekraftig.

– Det skal være enkelt å handle etisk og bærekraftig, men markedet manglet et samlested for gode produkter. Det er tidkrevende hvis kundene skal gjøre research på alt de handler, forklarer Hanine. 

Løsningen på problemet ble Ence, en samlingsplass for etiske og bærekraftige produkter. De tilbyr alt fra klær, kosmetikk, kjøkkenredskaper og tilbehør. Åpenheten til Ence, fra produksjon av varen til den er i hendene på kunden, gjør det enkelt for kunden å handle både etisk og bærekraftig.  

Racha Hanine

Racha Hanine (21) er daglig leder i bedriften Ence

Coronabedrift

Ence ble startet i corona-året 2020, og det har satt preg på bedriften. Teamet har enda ikke møttes annet enn på zoom.

– Jeg kjenner ikke til hvordan det er å drive Ence uten corona, men det hadde sikkert vært lettere å holde motivasjonen oppe om teamet kunne møtes fysisk, forteller gründeren.

Til tross for utfordringene med corona har 21-åringen en enorm ståpåvilje. I eksamensperioden i 2020 laget Hanine en liste over etiske og bærekraftige steder å handle. Tanken var å gi listen til media for å skape bevissthet over hvor man handler, men listen kom aldri ut. Istedenfor brukte Hanine sommeren til å lese seg opp på entreprenørskap, og fire måneder senere var Ence lansert. 

– Motivasjonen er at mine valg skal påvirke miljøet og andre mennesker minst mulig negativt. I Norge er det strenge regler til arbeidsvilkår og miljø, og med nordmenns forbruk synes jeg vi har et ansvar for at produktene vi kjøper lever opp til de standardene vi selv har i Norge, forklarer gründeren. 

Mye hjelp å få som studentgründer

Hanine studerer statsvitenskap og samfunnsgeografi, og får brukt deler av studiet som studentgründer. Bærekraft har hun kontroll på, men hun forteller at det kan være vanskelig å sette seg inn i alt som trengs i en bedrift og da er det fint å ha noen som kan hjelpe til på de områdene. Ence har fått veiledning gjennom Insj som hjelper til der det trengs. 

– Det har vært veldig viktig å ha Øystein fra Insj som en sparringspartner. Jeg har jo teamet mitt i Ence, men de kan jo like lite eller mye som meg, forklarer gründeren. 

Videre forteller hun at veilederen i Insj har bidratt med å skape en struktur, planlegge og hjelpe til i større investeringer. Ence har også fått hjelp av jussklinikken til Insj, som har hjulpet med å utarbeide kontrakter med leverandørene til Ence. 

– Jeg er nok litt naiv, spesielt i starten, men jeg er overrasket over hvor godt støtteapparat man har rundt seg som studentgründer, forklarer Hanine. 

Hanine har fått kurs i blant annet pitching gjennom Insj, men også gratis kurs gjennom skatteetaten. Hun forteller at det er mange hjelpetjenester for studentgründere, og har også fått tips og triks fra en professor på samfunnsvitenskapelig fakultet, som driver egen bedrift. 

– Mitt beste tips er nok å spørre om hjelp, man lærer så mye av å møte andre, sier 21-åringen.

 

Fant du det du lette etter?

Gjerne hjelp oss med å bli bedre! Fyll ut spørreskjemaet og bli med i trekningen av et gavekort på 350 kr