Én million kroner til startupen Enable Magic

av Siri Sandvik

Even Dahl

Even Dahl (31) CEO i Enable Magic

Gründerdrømmen er i gang og bedriften er i full utvikling takket være Forskningsrådets STUD-ENT ordning, som ga Enable Magic  

1 million kroner i støtte.

– Dette ga oss muligheten til å fokusere 100% på å forstå problemstillingen til kunden, kartlegge og utvikle en “minimal Viable Product” (MVP) som kunne lanseres på markedet til kunden, forteller Even Dahl (31), CEO i Enable Magic.

9. juni 2020 startet Even Dahl og fem andre opp bedriften “Enable Magic”. Enable Magic er en plattform som gir oversikt, innsikt og data og en enklere ressursdeling til bedrifter i  innovasjons miljøet. De så at det var store utfordringer i Norge og Europa og satte i gang å bygge et enklere verkøty for innovasjonsøkosystemer. Enable Magic leverer handlekraftig innsikt til sine kunder og gjør det mulig å dele kunnskap og ressurser og skape nettverk. På denne måten automatiserer og effektiviserer de innovasjonsprosessen til inkubatorene og startups som eksisterer i disse innovasjon økosystemene.

 

Så en mangel i markedet

Dahl har en bachelorgrad i statsvitenskap fra Universitet i Tromsø og en master i vitenskap, samfunn og teknologi (ESST) TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur fra Universitetet i Oslo. Han kom inn i gründermiljøet for næringsliv og teknologiutvikling da han studerte på UiO. Likevel var det ingen sted hvor han kunne lære om innovasjon og entreprenørskap, og miljøet var mest for det sosiale. Han startet derfor opp Insj 9. Januar 2018 sammen med Øistein Sonstad og noen andre studenter for å hjelpe andre nysgjerrige studenter med entreprenørskap.

Etter oppstarten av Insj så han en ny mangel i markedet.

– 9 av 10 selskaper mislykkes av samme grunn. Etterhvert som bedriftene blir større blir det mer fokus på administrativt arbeid enn å faktisk levere verdi og det manglet et system som kunne hjelpe selskaper å skalere.

31-åringen startet opp Enable Magic i utgangspunktet som et internprosjekt i Insj. Dette skulle digitalisere en del av tjenesten og var variabler for å skape gode innovasjonsøkosystemer. blant annet ved å forenkle kommunikasjonen på tvers av gründere, mentorer og forretningsutviklere. Deretter så han at dette var også nødvendig eksternt og han ville lette hverdagen til folk flest ved å utvikle brukervennlige teknologiske løsninger på problemer som øker interaksjonen mellom folk.

Girl talking to two guys sitting in a couch

Even Dahl (31) og Sonstad (28)

STUD-ENT gjorde det mulig

– Støtten på 1 million som vi fikk fra Forskningsrådet gjorde det mulig å gjennomføre steg 1 til 3 i en innovasjonsprosess relativt raskt.

Stud-ent ble grunnmuren for å kunne bygge videre på ideen, og hente inn engleinvestorer. Gründern legger vekt på at STUD-ENT tok Enable Magic langt. Veien videre nå blir å få ferdig et produkt som kan skalere og selges av seg selv. Målet nå er å ferdigstille investor runden, fokusere på salg inn mot Norge og Storbritannia, bygge ut teamet og ikke minst øke inntekten.

Innovasjon og forskning

Dahls beste tips for student-entreprenører som er i en tidlig fase er å få bekreftet eller avkreftet antagelser.

– Gjør dybdeintervju med kundegruppen hvor du utforsker problemstillingen, ikke hopp rett til løsningen og utviklingen av problemet basert på antagelsene.

Han mener at det er viktig å få en god forståelse av hva problemet er, hvor stort problemet er og ikke minst hvor mye kundene er villige til å betale for løsningen. Deretter kan man utarbeide et enkelt problemforslag for å se hvordan du kan hjelpe dem. Dahl forklarer at innovasjon i stor grad handler om å forske på noe. Han understreker også at det er mye som kan gjøres i tidlig fase uten at det trenger å koste noe.

 

 

Fant du det du lette etter?

Gjerne hjelp oss med å bli bedre! Fyll ut spørreskjemaet og bli med i trekningen av et gavekort på 350 kr